PRAVA MANJINA U AUSTRIJI

PRAVA MANJINA U AUSTRIJI

Republika Austrija je 1998. godine ratifikovala Konvenciju o zaštiti nacionalnih manjina (Framework Convention for the Protection of National Minorities) kako bi u skladu sa istom podržala dalje promovisanje prava nacionalnih i etničkih manjina. Ustavom Republike Austrije3 propisano je da svi državljani Austrije imaju ista prava, te da je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu. Ustav promoviše kulturnu i jezičku raznolikost stanovništva, kao i poštovanje prava etničkih grupa. Zakonom o pravnom statusu etničkih grupa u Austriji4 garantovana je zaštita etničkih grupa i njenih članova, kao i poštovanje njihovog jezika i tradicije.


Zakonom je uređeno da se pod pojmom pripadnici nacionalnih manjina podrazumijevaju austrijski državljani koji žive na teritoriji Austrije i njeguju očuvanje sopstvene tradicije, čiji maternji jezik nije njemački. Zakonom je garantovano da pripadnici manjina neće biti diskriminisani po osnovu pripadnosti, kao i to da nijesu u obavezi da dokazuju svoju pripadnost manjini.


Ustavom Republike Austrije predviđeno je da se izbori za predstavnike u skupštini opštine odvijaju po principu proporcionalne zastupljenosti. U tom slučaju, jednako pravo glasa imaju svi državljani Austrije koji imaju prebivalište u određenoj opštini.


U Trećem izvještaju u vezi sa zaštitom nacionalnih manjina koji je podnijela Austrija Savjetu Evrope5 navodi se da, u skladu sa zakonodavstvom Austrije, opština predstavlja političke i ne etničke teritorije u pravnom i teritorijalnom smislu. Međutim, postoji nekoliko opština u kojima većinu stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina.


U Izvještaju se navodi da Zakon o nacionalnim manjinama (National Minority Act) propisuje koje su nacionalne manjine zastupljene u Austriji. Naime, nacionalne manjine koje su zastupljene u Austriji su: Hrvati, Slovenci, Mađari, Česi, Slovaci i Romi.


Projekat “Različiti, a isti” realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *