CENTAR ZA OČUVANJE I RAZVOJ KULTURE MANJINA

CENTAR ZA OČUVANJE I RAZVOJ KULTURE MANJINA

Izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, pravno se pozicionira i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina. Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore je jedinstvena ustanova koju je osnovala Vlada Crne Gore sa ciljem unapređenja manjinskih prava u oblasti kulture i afirmacije multikulturalizma – suživota, kao jedne od temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore.


*Vlada Crne Gore, na sjednici od 24. avgusta 2017 godine, donijela je odluku o organizovanju javne ustanove Centar za očuvanje i razvoja kulture manjina (“SlužbenilistCrneGore”, br. 060/17 od 30.09.2017.godine)..


Ustav Crne Gore, članom 79 pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemči prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima, između ostalog i putem osnivanja Savjeta za zaštitu i unapređenje posebnih prava (član 79 stav 1 tačka 13).
Svaki savjet ima svog predstavnika u upravnom odboru Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Savjetu za saradnju.


Projekat “Različiti, a isti” realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *