OBJAVLJEN DOKUMENTARNI FILM “RAZLIČITI, A ISTI”

U okviru projekta “Različiti, a isti” nastao je istoimeni dokumentarni film koji ima za cilj da skrene pažnju javnosti na prava i identitet manjinskih naroda u Crnoj Gori. Film ističe značaj slobodnog izražavanja kulturnog identiteta i nasleđa manjinskih zajednica, te podiže svest o uvažavanju njihovih prava i promoviše potpunu ravnopravnost.

Dokumentarni film “Različiti, a isti” rezultat je opsežnog istraživanja i analize etničkih, vjerskih i jezičkih manjina na sjeveru Crne Gore, posebno u Beranama i Bijelom Polju. Film prikazuje seriju intervjua i razgovora sa predstavnicima vlasti, civilnog sektora, medija, kao i sa predstavnicima vjerskih i nacionalnih manjina. Ovi razgovori pružaju dubinsko razumijevanje trenutne situacije i nude konkretne predloge za unaprjeđenje zajedničkog života uz poštovanje različitosti.

Kroz film se jasno prezentuju zaključci i preporuke kako poboljšati odnose između građana i donosioca odluka prema manjinama, osiguravajući da svi uživaju jednaka prava i slobode, u skladu sa Ustavom Crne Gore. Film je važan alat za edukaciju i podizanje svijesti, namijenjen široj javnosti, uključujući donosioca odluka, nevladine organizacije i medije.

“Različiti, a isti” će biti dostupan na lokalnim portalima, Facebook kanalu organizacije, društvenim mrežama, kao i besplatno ponuđen za emitovanje u lokalnim medijima. Na ovaj način, dokumentarni film će doprijeti do što većeg broja gledalaca, promovišući inkluzivnost i ravnopravnost u crnogorskom društvu.

Ovaj film predstavlja ključni dio projekta, čiji je cilj podsticanje i negovanje potpune ravnopravnosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica na sjeveru Crne Gore, istovremeno promovišući pravo na lični i kolektivni identitet.

Dokumentarni finlm pogledajte na You Tube kanalu NVO Multimedijal Montenegro.

Projekat „Različiti, a isti“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *